A R R A N G E M E N T E R

Spot  på  Lisbjergs fjerne fortid

Nord for Aarhus har anlæggelsen af letbanen, omfattende byggemodning og (i sin tid) Djurslandmotorvejen holdt arkæologerne på tæerne i en lang årrække.  Udgravning for udgravning har Moesgaard Museum afdækket sporene af fortidens spændende begivenheder i Lisbjergområdet.

Men hvad synes Lisbjergborgere egentlig selv er de mest fascinerende, sjove og relevante vinkler på den fjerne fortid?

Det satte vi os for at undersøge. Gennem workshops, miniforedrag, debat, åben camp hos arkæologerne samt lydfortællinger og en guidet ”lyttetur” ud i landskabet har vi sammen med borgerne sat spot på de spændende historier og skabt en dialog om stedets fortid og fremtid.

Du kan læse om de afviklede arrangementer nedenfor!

 

Åben camp hos arkæologerne

5. april 2017 17-19:00 Lisbjerg Skole

Moesgaard Museums arkæologer slår lejr på Lisbjerg Skole med serveropkobling, kort, genstande og sciencelab, og indbyder alle interesserede til at droppe forbi og se og høre, hvad der er fundet, hvor du bor. Eller hvor du måske skal flytte til!

 

 

 

Stenalderkost og fremtidsføde

5. april 2017 19-21:00 Lisbjerg Skole

Med to miniforedrag af henholdsvis arkæologen Peter Mose Jensen og fremtidsforskeren Birthe Lindahl Jeppesen vil vi trække en rød tråd fra de lokale stenalderbønder for 6000 år siden til fremtidens nybyggere i Lisbjerg. Tråden skal handle om mad!

Det er historien om de første bønder, som oplevede en kostmæssig og kulturel revolution, der var så skelsættende, at den har betydning for vores liv den dag i dag. Vi vil rejse spørgsmål om hvilke omvæltninger, vi kan komme til at se i fremtiden både lokalt og i det helt store perspektiv.

Fremtidsforsker Birthe Lindahl vil med baggrund i 16 års fokus på fremtidens fødevarer komme med et velkvalificeret bud på fremtidens fødevarevirkelighed.

Står vi over for  nye revolutioner på madområdet? Har vi grundlæggende været bønder siden stenalderen, og vil dette ændre sig i fremtiden?

Kom og bland dig i debatten!

Arrangementet kræver tilmelding. Tilmelding kan ske via Moesgaard Museums webshop!

 

Fortiden for fremtiden

24. april 2017 17-19:00 Lisbjerg Beboerhus

Lisbjerg står på tærsklen til fremtiden. Men hvordan får vi fortiden med os ind i fremtiden? Det vil vi gerne høre DIN mening om.

Kom og put en ting fra din hverdag i tidskapslen, der vil fortælle fremtidens arkæologer om DIN måde at leve på. Tidskapslen skal gemmes et sikkert sted og først åbnes mange år ude i fremtiden, når en helt ny og stor bydel i Lisbjerg er opstået.

Du kan også skrive en besked til et menneske fra vikingetiden, og bidrage med dine egne gode idéer til, hvordan vi sætter spot på fortiden i fremtidens Lisbjerg. Har vi overhovedet brug for fortiden nu og i fremtiden?

Arkæologer og formidlere fra Moesgaard Museum vil stå på spring for at høre din mening.

 

 

Sundhed og livsstil – i middelalder og nutid

24. april 2017 19-21:00 Lisbjerg Beboerhus

Livstilssygdomme er ikke noget nyt. Vi bliver af og til syge af den måde, vi lever på. Men der er stor forskel på livsstilen i middelalderen og i nutiden, og derfor bliver vores kroppe ramt på en anden måde i dag end dengang.

Kom tæt på middelalderens borgere i Lisbjerg – nærmere bestemt 37 personer, hvis skeletter blev udgravet ved Lisbjerg kirke i 2015. Hvad fejlede de, og hvordan har livet i det hele taget præget deres kroppe? I middelalderen kunne man dø af infektioner, som vi i dag ikke regner for noget. I dag skal vi heller ikke bekymre os om pest eller spedalskhed. Men til gengæld kan vi døje med andre sygdomme, der har en sammenhæng med vores moderne livsførelse.

Professor Jesper Lier Boldsen, der er afdelingsleder på Retsantropologisk afdeling ved Syddansk Universitet, er ekspert i middelalderens sygdomme og sundhedstilstand. Overlæge Reimar Thomsen fra Aarhus Universitetshospital er ekspert i moderne livsstilssygdomme. Sammen vil de udforske forskelle og ligheder mellem middelalderen og i dag, og indbyde til refleksioner om sundhed og livsstil dengang og nu.

 

Arrangementet kræver tilmelding. Tilmelding kan ske via Moesgaard Museums webshop!

 

 

Lyden af Lisbjergs fortidsminder

30. april 2017 14-16:00 mødested ved Elmehøjen. Medbring smartphone/tablet og head set.

Kom med på en guidet lyttetur i Lisbjerg!

P4 Østjylland producerer fire spændende lydfortællinger om den lokale fortid, og lydfortællingerne går i luften ved en event i Lisbjerg. Sammen besøger vi de steder og fortidsminder, der har givet stof til lydfortællingerne. Med lyden i ørerne af stenalderbonden, der rydder skoven og vikingehandelsmanden, der falbyder sine trælle, vækkes fortiden til live, netop hvor det alt sammen skete for årtusinder siden.

Arkæologer fra Moesgaard Museum vil være din guide og stå til rådighed for spørgsmål.

Dagen er samtidig national fortidsmindedag. Læs mere om fortidsmindedagen her.